Till nya medlemmar

Stacks Image 27
Välkommen till Vasalunden! Vi är glada för att du/ni har valt att bo i vår förening. Här har vi sammanfattat några av de viktigaste sakerna som ditt/ert medlemsskap innebär och vilka möjligheter och skyldigheter det innebär.

Vi hoppas att du/ni kommer att trivas här tillsammans med oss grannar. Du/ni är alltid välkomna att höra av er till styrelsen om det är något du/ni undrar över.

Läs mer nedan och klicka på respektive rubrik för att fälla ut hela texten om just den rubriken.

Ge oss gärna återkoppling på den information som du hittar här för att det ska kunna bli ännu bättre! Vi nås bäst via kontaktformuläret och svarar så fort vi kan på dina frågor.

Återigen, varmt välkommen till ditt/ert nya boende i Vasalunden!

No results were found

  • Att bo i en bostadsrättsförening.
    En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars syfte är att upplåta lägenheter med bostadsrätt i föreningens hus. Medlemmarna styr i demokratisk anda och föreningsstämman är högsta beslutande organ. Föreningen måste anta stadgar, utse styrelse och ha minst en revisor.
  • Dina rättigheter och skyldigheter.
    Som medlem i föreningen har du både skyldigheter och rättigheter. Dessa skiljer sig från att bo i till exempel en hyresrätt på en rad olika områden.
    Föreningen ansvarar normalt för det yttre underhållet, det vill säga föreningens hus och mark. Inre underhåll i lägenheten ansvarar bostadsrättshavaren för. Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar för att föreningen och dess fastigheter sköts på ett långsiktigt hållbart och ansvarsfullt sätt. Det ligger i alla medlemmars intresse att föreningens ekonomi mår bra och att såväl huset som lägenheterna är i gott skick. Genom att hjälpas åt att ta hand om föreningen ur alla aspekter så blir det ett attraktivt alternativ för andra som letar nytt boende, vilket är till fördel för alla.

    Din/er månadsavgift är baserad på föreningens samlade driftskostnader och beror på hur mycket reparationer, underhåll, städning etc. som behövs. Var alltså rädd om vår gemensamma egendom! Det håller föreningens kostnader, och därmed din egen månadsavgift, nere.
    Som medlem i föreningen har du också rättigheter:
    • Du är bostadsrättshavare och har nyttjanderätt till din lägenhet.
    • Det är du som bestämmer om och när du vill måla om eller renovera i lägenheten (omfattande renoveringar, som t.ex. rivning av vägg, kräver dock styrelsens godkännande).
    • Du kan sälja din lägenhet när du vill och till det pris du och köparen kommer överens om.
  • Styrelsen.
    Styrelsen väljs varje år av föreningsstämman. Har du lust att delta i styrelse-/föreningsarbete så är du varmt välkommen att anmäla ditt intresse till valberedningen. Vi uppskattar medlemmarnas engagemang som ger oss alla ett bra boende i våra gemensamma hus.
  • Föreningsstämman.
    Bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman, som vanligen hålls i mitten av maj. Föreningsstämman är det tillfälle då du som medlem i föreningen har chans att påverka arbetet det kommande året. Då kan du lämna in en motion om någon fråga som du önskar att föreningen ska ta upp eller fatta beslut om. Motioner måste i regel vara styrelsen till handa senast under januari för att kunna tas upp på stämman.
    Kallelse till föreningsstämman skickas ut några veckor i förväg. Det är också på föreningsstämman som man röstar om vilka som skall sitta i styrelsen.
    Varje lägenhet i föreningen har en röst på föreningsstämman om det skulle bli omröstning. För att kunna rösta på föreningsstämman så måste du antingen vara närvarande själv eller lämna fullmakt till någon annan som röstar i ditt ställe. Om du vill vara med själv i styrelsen så ska du anmäla ditt intresse till valberedningen.
    Exakt information om det formella kring stämman kan du läsa i föreningens stadgar.
  • Informationskanaler.
    Styrelsen skickar meddelanden till alla medlemmar med e-post. Det betyder att det är viktigt att du anmäler dig till föreningens e-postlista. Det räcker om en i varje hushåll är anmäld till e-postlistan, men det är givetvis inget som hindrar att flera personer i hushållet är det. Klicka här för att komma till formuläret där du anmäler dig.

    Viktig information presenteras också här på hemsidan, det kan vara bra att titta här då och då. Kom gärna med synpunkter om det är något som fattas eller om du hittar några felaktigheter. Använd i så fall vårt kontaktformulär.

    Föreningen har också en grupp på Facebook. Detta är ett informellt sätt att kommunicera om vardagliga saker. Det är inte ett måste att vara med i Facebook-gruppen. Instruktioner om hur du anmäler dig hittar du i Filarkivet.
  • Ordningsregler.
    Ordningsreglerna är till för allas trevnad och en väl fungerande inne och utemiljö. Det är viktigt att vi alla hjälps åt med att följa dem. Bryter man vid upprepade tillfällen mot någon av reglerna kan det utgöra grund för att mista sitt medlemskap i föreningen.

    Allmän trivsel

    1. Vi förutsätter att alla visar respekt och hjälps åt att hålla en trevlig stämning grannar emellan. Det är inte tillåtet att spela hög musik eller på annat sätt störa sina grannar mellan kl 22 – 07. Vid enstaka, större festtillfällen, renovering etc är det trevligt att i förväg informera de grannar som kan tänkas bli störda. Respektera också önskemål ifall volym på musik behövs justeras.
    2. Undvik att spela hög musik med öppna balkongdörrar även under dagtid – det hörs mycket väl mellan husen och på andra balkonger.
    3. Rökförbud gäller i både trapphus och källare. Undvik i möjligaste mån att röka på balkonger eller andra platser där röken kan störa grannar. Kasta inga fimpar eller snus i/omkring fastigheten.

    Fastigheter och brandsäkerhet
    4. Av brandsäkerhetsskäl är det inte tillåtet att ställa skåp, hyllor, cyklar eller andra lösa föremål i källargångar och andra utrymmen. Behöver du ställa något tillfälligt i något gemensamt utrymme, märk föremålet med ditt namn, telefonnummer och vilken tid föremålet kommer att avlägsnas. Föreningen upplåter säsongsförvaring för utemöbler i mån av plats.
    5. Sopor får inte ställas utanför lägenhetsdörren utan ska genast läggas, väl förpackade, i miljörummet eller slängas i sopnedkastet.
    6. Cykelrummen är endast till för cyklar. Cyklar som inte används frekvent ska avlägsnas från gatan och ställas i cykelrum. I garaget finns några platser för MC/moped, dessa kan hyras på samma sätt som garageplatserna.
    7. Det är inte tillåtet att parkera med bil utanför entréerna på trottoaren annat än för kort i/urlastning. Det är inte tillåtet att köra upp med bil på gräsmattan mellan husen. Vid användande av gästparkering skall parkeringskort ligga väl synligt i bilen, och vid användande av handikapp-plats skall handikapp-tillstånd vara utfärdat.
    8. Om du behöver lägga till eller ändra din/er namnlapp på brevlådan, kontakta styrelsen.
    9. Brandvarnare är obligatoriskt – lägenhetsinnehavaren ansvarar för att fungerande brandvarnare finns installerad.
    10. Större renoveringar, till exempel rivning/flytt av väggar eller omfattande köks/badrumsrenovering, kräver styrelsens tillåtelse.
    11. Glöm inte att släcka efter dig i gemensamma utrymmen där det saknas automatisk belysning, till exempel i motionsrummet.
    12. Hjälp till att hålla koll på våra fastigheter – rapportera eventuella fel och skador på husen så snart du upptäcker dem! Det är viktigt att styrelsen får kännedom om alla fel i fastigheterna för att kunna koordinera åtgärder.
  • Sophantering och återvinning.
    I föreningen sorterar vi alla våra sopor i miljörummet som finns i huset på Slöjdgatan 2. I miljörummet gäller det att vi tillsammans håller rent och snyggt mellan hämtningarna. Det är viktigt att dörren går i lås efter dig/er när du/ni lämnar miljörummet så att inte obehöriga kan få tillträde. Tänk också på följande när du sorterar soporna:
    • Skölj bort matrester från plast och kartong för att undvika dålig lukt.
    • Sortera allt avfall som ska återvinnas och lägg i respektive kärl. Var vänlig följ uppsatta anslag på respektive kärl. Om du inte hittar ett kärl där ditt skräp passar så kan du inte lägga det i miljörummet utan måste själv ansvara för att ta det till kommunens återvinning.
    • Vik eller tryck ihop kartong och wellpapp så kärlen inte blir fulla direkt. Om det blir fullt för snabbt så måste extra tömning beställas vilket leder till att våra kostnader ökar.
    • Ställ inga sopor utanför något kärl. Om kärlen är fulla måste vi vänta med att lägga ner sopor i det tills det är tömt. Genom att vara noga med att komprimera skräpet minskar risken att det blir fullt innan ordinarie tömning.
    • Lämna inga grovsopor i miljörummet som t ex elektronik, växter, kläder, möbler, eller färgburkar mm. Det sker ingen automatisk bortforsling av detta och skräp som ansamlas kommer tillslut att hindra tömning av de andra kärlen. Vi boende svarar själva för transport till någon utav kommunens återvinningscentraler för detta avfall.

    Närmaste återvinningscentral finns på
    Gärdstadverken.

    Sopor som inte sorteras läggs i sopnedkastet som finns på gården, och den öppnas med lägenhetsnyckeln. Nedkastet är anslutet till föreningens sopsug. För att sopsugen skall fungera felfritt får bara vissa slags sopor slängas i sopnedkastet. Det som går att återvinna i miljörumet (se ovan) skall i normalfallet ej slängas i sopnedkastet.

    För matavfall använder vi Gröna Påsen som hämtas i miljörummet. Observera att det är en speciell version av Gröna Påsen som är kraftigare än normalt som skall användas i sopsuganläggningar. Den vanliga versionen av Gröna Påsen går sönder.

    Följande får man exempelvis inte slänga i sopnedkastet:
    • Glas
    • Aluminiumburkar
    • Metall
    • Pappersförpackningar
    • Plastförpackningar
    • Tidiningar
    • Batterier
    • Uttjänta lampor
    • Elektronik
    • Textilier
    • Kemikalier, t ex hygienartiklar och smink
    • Mediciner
    • Avlidna djur
    • Explosiva föremål/vätskor
  • Gästlägenhet.
    Föreningen har en gästlägenhet i huset på Timmermansgatan. Gästlägenheten har plats för fyra personer (1 dubbelsäng och en bäddsoffa med plats för två personer), dusch/toalett, samt kök med matbord. Du/ni kan som medlem/ar i föreningen boka gästlägenheten upp till 4 nätter per tillfälle, och det går att ha en bokning åt gången. Nyckel och nyckeltagg hämtas på Riksbyggens kontor på Gillbergagatan 35 (vardagar). Medlemmen som bokar gästlägenheten är ansvarig för städning och återlämning av nyckel samt nyckeltagg, och det utgår en kostnad som kommer på månadsräkningen i efterhand. Du hittar trivselreglerna för gästlägenheten i Filarkivet.
  • Cyklar och barnvagnar.
    I varje fastighet finns det särskilda cykelrum och barnvagnsförråd. Då det kan vara väldigt trångt i flera av dessa utrymmen får inget annat får förvaras i dessa utrymmen. Ställs något ändå in kan föreningen frakta bort det och den som äger föremålet får stå för kostnaden.
    Vid användandet av cykelrummet är det viktigt att även ta hänsyn till alla andra som har cyklar. Visa detta när du använder cykelrummet så att du inte skadar andras egendom och inte heller blockerar i onödan för övriga medlemmar.
  • Skadedjur.
    Samtliga medlemmar är skyldiga att utan dröjsmål anmäla fynd av skadedjur till styrelsen så att omedelbar sanering eller andra åtgärder kan vidtas.
  • Andrahandsuthyrning.
    Andrahandsuthyrning får bara ske efter godkännande av styrelsen. Om lägenheten hyrs ut ändå kan man omedelbart förverka rätten till sitt medlemskap och därmed förlora stora summor pengar. Kontakta styrelsen för att förvissa dig om vad som gäller om du har frågor kring andrahandsuthyrning. Detta gäller både lägenhet och garageplats.